"Hıdırellez Bayramı" etkinliği gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Naz PENAH’ın anlatımıyla “Hıdırellez Bayramı” adlı konferansta, Hıdırellez’in tarihî ve kültürel boyutları ele alındı. Konferansta, Hıdırellez’in kökeni, Hızır ve İlyas inanışı ile ilgili değerli bilgiler aktarıldı.
Hıdırellez’in Türk halk kültüründeki yeri ve kültürel önemi, halk bilimi bağlamında çeşitli örneklerle açıklandı. Ateş kültü, su kültü, atalar kültü, ağaç kültü ve özellikle Hızır kültü, bayramın inanç temellerini oluşturan unsurlar olarak vurgulandı. Dr. Öğr. Üyesi Naz Penah, bu kültlerin Hıdırellez’deki ritüellerle nasıl yaşatıldığına dair örnekler sundu.
Konferansta aynı zamanda Hıdırellez kutlamaları ve motifsel yaklaşımlar, Türklerde Hıdırellez’in kutlanma kültürü, halk arasında yapılan uygulamalar, Hızırellez’e özel hazırlanan yemekler ve tatlılar ile Hıdırellez’in ad verme geleneklerine etkisi bağlamında ele alındı.
Etkinliğin sonunda katılımcılarla birlikte sembolik bir ağaç dalına ve gül ağacının dallarına dilek bağlama etkinliği gerçekleştirildi. Bu uygulama ile Hıdırellez’in sadece sözlü ve yazılı kültürde değil, yaşayan bir gelenek olarak da sürdüğü bir kez daha vurgulandı.