Bölüm Tanıtımı
Eğitim Süreci
Dört yıllık eğitim-öğretim süreci boyunca öğrencilerimiz Kıpçak, Oğuz, Çağatay ve Sibirya Türk lehçeleri içerisinde yer alan temel lehçelerden en az ikisini dili, edebiyatı, kültürü ve tarihi ile öğrenmektedir. Dört dönem boyunca zorunlu, diğer dönemlerde seçmeli olarak sunulan yabancı dil Rusça öğretimi verilerek öğrencilerin başta Rusya olmak üzere Türk coğrafyalarıyla rahatlıkla iletişim kurabilmeleri ve kaynaklara kolaylıkla nüfuz edebilmeleri sağlanmaktadır.
Öğrencilerimiz teorik derslerini modern sınıflarda görmektedir. Bunun yanında yakın zamanda kurulması planlanan dil laboratuvarıyla uygulamalı olarak lehçe konuşma derslerini de alacaklardır. Bölüm kadrosunda bulunan iki Profesör, iki Doçent, iki Doktor Öğretim Üyesi ve üç Araştırma Görevlisi akademik ve idari anlamda öğrencilerimize lisans öğrenimi boyunca her türlü konuda yardımcı olacaktır. Öğrencilerimizin dört yıllık süre zarfında Türk Dünyasındaki diğer üniversitelerle yapılmış olan anlaşmalara bağlı olarak öğrenci değişim programlarından yararlanmaları sağlanmaktadır. Bu çerçevede 2016-2017 ve 2017-2018 Akademik Yılı sonunda Türk Dünyası Üniversiteli Gençler Yaz Okulu Projesi kapsamında öğrencilerimiz Kazakistan’da bulunan Ahmet Yesevî Üniversitesine gönderilmiş, böylece öğrenciler Türk Dünyasındaki ülkeleri yakından görebilme imkânına sahip olmuşlardır.
Çalışma AlanlarıÇağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü mezunları TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı), TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı), Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nda uzman memur olabilirler. Rusça öğrenen öğrenciler tercüman olarak bürolarda; eski yazıyı ve Kiril harflerini okuyabilme becerisine sahip olan öğrenciler ise arşivlerde ve kütüphanelerde çalışabilirler.