image/svg+xml
image/svg+xml

"TÜRKÇEDE ALINTI SÖZCÜKLER VE TÜRKÇENİN BUGÜNKÜ DURUMU" BAŞLIKLI KONFERANSIMIZ GERÇEKLEŞTİRİLDİ



         5 Aralık 2018 Çarşamba günü Üniversitemiz Kutlubey Yerleşkesi Mimar Sinan Dersliği Konferans Salonu’nda Bölümümüz tarafından düzenlenen ve  Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda TOPRAK’ın konuşmacı olarak katıldığı "Türkçede Alıntı Sözcükler ve  Türkçenin Bugünkü Durumu" başlıklı bir konferans  gerçekleştirilmiştir.
  Bu konferansa Üniversitemiz öğrencileri ve Öğretim Üyeleri yoğun ilgi göstermişlerdir. Konferansta Türkçenin tarihi derinliği ve zenginliğine değinen Prof. Dr. Funda Toprak, alıntı sözcüklerin kültür ve edebiyatı zengin, başka toplumlarla iç içe yaşayan milletlerin dillerinde görüldüğünü belirterek Türklerin ilk yazılı belgelerinden itibaren  alıntı sözcükleri kullandıklarını söylemiştir. Sözcük alımının  daha çok kültürel alışverişle ilgili olduğunu ancak alıntı sözcük oranının artmasının dilimizin aleyhine bir duruma dönüştüğünü vurgulayan Prof. Dr. Funda Toprak özellikle Osmanlı İmparatorluğunda oranı artan Arapça ve Farsça alıntıların yanı sıra Tanzimat dönemiyle birlikte Fransızca alıntıların Türkçeye yerleştiğini belirtmiştir. Günümüzde ise bu durum İngilizceye yönünü çevirmiş ve Türkçenin aleyhine dönüşmeye başlamıştır. Prof. Dr. Funda Toprak, Türkçesi varken çıkış yerine exit, uzlaşma yerine consensus, yenileme yerine revizyon vb. sözcüklerin kullanım oranının hızla artmakta olduğunu belirterek konuyla ilgili çözüm önerilerini de konferansta sunmuştur. Ona göre eğitim dilinin Türkçe olması, basın ve yayın organlarında özensiz kullanımların önüne geçebilmek için “Türkçeyi Koruma Kanunu”’nun mutlaka çıkarılması, toplumda dil ve millet bilincinin ayrılmaz bütün olduğu fikrinin tüm kurumlarca yerleştirilmeye çalışılması gerekmektedir. Bu bağlamda her vatandaşa ve her düzeyde eğitim kurumlarına, eğitimcilere büyük görev düştüğünü sözlerine eklemiştir. Konferansın ardından Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Yazıcı tarafından Sayın Prof. Dr. Funda Toprak’a teşekkür belgesi verilmiş; ardından hediye takdim edilmiştir.   
  • "KAZAN TÜRKOLOJİ OKULU" Başlıklı Bir Konferans Gerçekleştirildi.

  • "100. Yılında Cumhuriyet'e Akademik Bakış" başlıklı panelde bölümümüz öğretim üyesi Prof. Dr. Zilola KHUDAYBERGENOVA da konuşmacı olarak yer aldı.

  • Birinci Sınıf Öğrencilerimize Yönelik Uyum Eğitimi Etkinliği Gerçekleştirildi.

  • 2023 Yılı Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi.

  • "Mezunlar Anlatıyor" Etkinliği Gerçekleştirildi.

  • Polonya'da Kıbrıs Türk Edebiyatı Çalışmaları başlıklı konferans gerçekleştirildi.

  • Bölümümüz Öğretim Üyesi Musa Salan "Doçent" Oldu.

  • Bölümümüz öğretim elemanı Arş. Gör. Alp Eren Demirkaya, Başkurdistan Devlet Pedagoji Üniversitesi'nde konferans verdi.

  • "Ceditçilik Faaliyetleri Kapsamında Gılman Kerimi ve İsmail Gaspıralı Münasebeti" başlıklı bir konferans gerçekleştirildi.

  • Birinci Sınıf Öğrencilerimize Yönelik Uyum Eğitimi Etkinliği Gerçekleştirildi (2022-2023)